
Wrotycz pospolity to w Polsce bardzo popularna roślina, którą szerzej – w ziołolecznictwie – stosuje się w Europie i Ameryce Północnej. Ta bylina z rodziny astrowatych jest zarówno rośliną leczniczą, jak i ozdobną, a jej wysokość może wynosić nawet 1,5 metra.
W ziołolecznictwie zastosowanie znalazły suszone liście i kwiaty wrotyczu pospolitego, które wykorzystuje się do przygotowania herbatek i naparów, jednak wrotycz pospolity największe uznanie zyskał jako zioło odtruwające i przeciwgrzybiczne, oczyszczając organizm z toksyn i drobnoustrojów.
Wrotycz bardzo dobrze odstrasza owady, ale jako kobieta wiem, że dla nas dużo ważniejszy jest fakt, że jest on bardzo dobrym lekiem na opryszczkę. W ludowej medycynie niekonwencjonalnej często stosuje się także wyciąg z tego ziela jako lek na reumatoidalne zapalenie stawów oraz artretym. Na moim Instagramie natomiast znajdziecie przepis na to, jak zrobić wrotyczowy ocet.
Przepis na wrotyczowy ocet
Umieścić w słoju 1/2 szklanki świeżego, rozdrobnionego ziela (liście, kwiaty) i zalać 1 szklanką (tj. 250 ml) octu 10%. Zakręcić słój i odstawić na 7 dni, można co jakiś czas wstrząsnąć. Po tym czasie przecedzić ocet i stosować w postaci rozcieńczonej z wodą: 2 łyżki octu na szklankę (250 ml) wody.
Źródło: Plantago, Planeta Natury