Jutro nów księżyca, z tej okazji postanowiłam opisać Wam rytuał, który pomoże Wam utrzymać w Waszych domach i mieszkaniach szczęście.
W twoim domu zawsze możesz czuć się dobrze i bezpiecznie, wystarczy tylko od czasu do czasu upiec chleb i z bochenkiem oraz odrobiną soli przejść się po wszystkich pomieszczeniach w Waszym miejscu zamieszkania i podziękować za to, że możecie czuć się dobrze i bezpiecznie. Po podziękowaniu możesz także poprosić o coś ducha twego domu.
Okresowo, w nowiu księżyca, pozostaw szczyptę soli w każdym pomieszczeniu, niech sól leży do pełnego księżyca, a następnie usuń ją miotłą. Sól pochłania całą negatywną energię wpływającą do Twojego domu, a wymiatając ją, pozbywasz się jej.
Przepis na tradycyjny chleb
Składniki
- 150g mocnego zakwasu żytniego
- 420g maki żytniej chlebowej (typ 2000)
- 220ml wody
- 1 łyżeczka soli
Przepis na tradycyjny chleb opiera się na trzech podstawowych składnikach czyli mące żytniej, naturalnym zakwasie oraz wodzie. Aby upiec tradycyjny chleb, potrzebujemy 150g zakwasu żytniego, 420g mąki żytniej chlebowej oraz 220ml letniej wody z rozpuszczoną łyżeczką soli. Wszystkie te składniki wkładamy do misy miksera i odpowiednią końcówką wyrabiamy ciasto, aż składniki dobrze się połączą (można tez wyrobić ciasto ręcznie). Pamiętajmy o tym, żeby takiego ciasta zbyt długo nie wyrabiać, ponieważ mąka żytnia nie lubi zbyt długiego wyrabiania. Wyrobione tak ciasto chlebowe wkładamy do – wcześniej osypanej otrębami lub mąką – keksówki. Całość odstawiamy na kilka godzin w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. W tym procesie następuje ukwaszenie mąki przez dodanie kwasu, czyli naturalny sposób ukwaszania ciasta! Keksówkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika od razu wyciągamy chleb z keksówki i dajemy mu dobrze ostygnąć zanim zaczniemy go kroić.
Źródło: Sklep Anmar