Kultura i Tradycja

Pączki i Faworki, czyli Tłusty Czwartek

W kulturze chrześcijańskiej Tłusty Czwartek wypada zawsze w ostatni czwartek karnawału, na 52 dni przed Wielkanocą. Geneza tego święta sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano koniec zimy i początek wiosny. Ucztowanie opierało się głównie na jedzeniu tłustych potraw, takich jak mięso i piciu wina. Obecnie symbolami tego święta są pączki i faworki.


Przepis na pączki

Do przygotowania pączków potrzebne będą:

  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g smażonych,
  • 3 łyżki cukru,
  • 500 g mąki pszennej (np. luksusowej tortowej),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki stołowe masła (40 – 50g) roztopionego i ostudzonego,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 litr oleju (np. rzepakowego, smalcu, oleju z orzeszków ziemnych, oleju ryżowego, kokosowego lub palmowego),
  • marmolada wieloowocowa (truskawkowa lub różana, może być też konfitura),
  • około 100 g cukru pudru,
  • lukier (250 g cukru pudru i 1 – 2 łyżki wody lub soku z cytryny),
  • smażona skórka pomarańczowa.

Przygotowanie

Podgrzać mleko (ma być dość ciepłe, ale nie gorące), wlać do pojemnika lub miski, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Wymieszać i wstawić do garnka z bardzo ciepłą wodą. Odstawić na około 15 minut do czasu aż drożdże porządnie się spienią. W międzyczasie przesiać mąkę do dużej miski, dodać sól i cukier wanilinowy.

Jajko i żółtka utrzeć z pozostałymi 2 łyżkami cukru na białą puszystą pianę (około 10 – 15 minut ucierania). Do miski z mąką wlać wyrośnięte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać ubite jajka i wymieszać. Następnie dokładnie wyrobić ciasto (ręką przez około 15 – 20 minut). Gdyby ciasto bardzo trudno się wyrabiało, było za gęste, można dodać 2 – 3 łyżki ciepłego mleka. Na koniec wyrabiania ciasto ma odstawać od ręki.

Do wyrobionego ciasta dodać roztopione i ostudzone masło oraz spirytus. Zagnieść lub zmiksować ciasto do całkowitego połączenia się składników. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (np. blisko źródła ciepła, bez przeciągów) na około 60 – 90 minut do czasu aż ciasto zwiększy objętość (najlepiej rośnie w dużych i szerokich miskach).

Stolnicę lub blat kuchenny lekko posypać mąką, wyłożyć ciasto i powygniatać przez około 2 – 3 minuty pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczyć na niezbyt duży placek (o wymiarach: 25cm x 30 cm i na wysokość około 2 cm), ostrą szklanką, o średnicy około 6,5 cm wycinać kółka. Z pozostałego ciasta ulepić kulkę, zagnieść, rozpłaszczyć i powycinać resztę krążków.

Krążki rozłożyć równomiernie na stolnicy, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 – 45 minut do wyrośnięcia. Jeśli chcemy smażyć pączki od razu z nadzieniem, każdy krążek delikatnie rozpłaszczamy na dłoni, w środek kładziemy łyżeczkę nadzienia, zlepiamy brzegi jak w pierożkach i lepimy kulkę.

Jeśli pączki będziemy nadziewać po usmażeniu, przekładamy marmoladę do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w długą i ostrą końcówkę. Na 15 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać olej (najlepiej długo i powoli, w dużym i szerokim garnku), do temperatury 180 stopni. Przygotować 3 talerze wyłożone papierowymi ręcznikami oraz łyżkę cedzakową. Zrobić też lukier: do miski wsypać cukier puder i dodać 1 łyżkę wody, wymieszać, dodać jeszcze więcej wody (stopniowo) aż lukier będzie odpowiednio gęsty. Do lukru można dodać też smażoną skórkę pomarańczy.

Wyrośnięte pączki wkładać na odpowiednio nagrzany olej (smażymy partiami, po około 5 pączków jednocześnie) i smażyć przez około 2 minuty z każdej strony. Pączki nie mogą się za szybko zarumienić, bo w środku będą jeszcze surowe. Podczas smażenia regulować temperaturę oleju, aby drastycznie się nie zmniejszała i nie zwiększała. 

Pączki wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na papierowe ręczniki. Po usmażeniu wylać ostudzony olej, gdyż nie będzie już potrzebny.

Pączki ostudzić i nadziewać wciskając głęboko końcówkę szprycy i wyciskając pożądaną ilość nadzienia. Pączki w lukrze maczamy, gdy są jeszcze ciepłe wówczas lukier ładnie się rozprowadzi. Natomiast cukrem pudrem lub skórką pomarańczową posypujemy wtedy, gdy są już ostudzone.
*przepis na 20 sztuk pączków
Źródło: Wikipedia, archiwum domowe

Tarot Marsylski

Wróżę od 2018 roku. Moją misją jest wspieranie i pomaganie wszystkim tym, którzy potrzebują duchowego wsparcia, a moja dewiza brzmi: Zaufaj mi, jestem tarocistką i wiem co robię.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *