
Zakładając w 2018 roku ten blog obiecywałam sobie, że nie będę propagować tutaj katolicyzmu, który głównie opiera się na straszeniu wiernych piekłem i zakazach, które niewiele wspólnego mają z życiem i ogólnie są zaprzeczeniem wolnej woli. Dziś natrafiłam jednak na wycinek z gazety “Pani domu”, który pochodzi z 1937 roku. Artykuł ten dotyczy posiłków przyrządzanych podczas Wielkiego Postu, nie dotyczy on, niestety, w żaden sposób ezoteryki, ale wydał mi się na tyle wartościowy i ciekawy, że postanowiłam zawarty w nim jadłospis przepisać sobie tutaj. Tak więc:
Wielki Czwartek
Obiad:
- Merlany zapiekane
- ziemniaki pieczone
- brukselka
- kompot z jabłek i pomarańcz
Kolacja:
- Kotlety z ryżu z sosem pietruszkowym lub z surówką z jarzyn ze śmietaną
- herbata
Wielki Piątek
Obiad:
- ziemniaki gotowane w mundurkach
- śledzie w sosie śmietanowym lub w oliwie
- chleb razowy z masłem
- herbata
Dla dzieci i osób zwolnionych od postu dodać kaszę jaglaną na mleku i kisiel żurawinowy.
Kolacja:
- jaja na miękko
- chleb z masłem i szczypiorkiem
- herbata
Wielka Sobota
Obiad:
- Zupa grzybowa czysta z surowym masłem z kluskami lanymi z białek
- Sałatka z ziemniaków i szprotów wędzonych z cebulą i oliwą
- chleb
- herbata lub ciepły kompot figowy
Kolacja:
- Szynka z sałatką z buraków
- chrzan
- chleb z masłem
- mazurek lub inne ciasto
- herbata
Pamiętaj: W Wielką Sobotę od południa post nie obowiązuje!
Obiady świąteczne
I dzień świąt
- Sałata z jaj i ogórków z majonezem
- Rosół z odgrzewanymi pasztecikami z grzybów i kapusty
- Ozór peklowany
- puree z grochu
- chrzan ze śmietaną
- sałata zielona
- sok z pomarańczy
II dzień świąt
- Szynka z sosem tatarskim
- zupa z salsefii na rosole z grzankami z serem
- drób biały pieczony
- sałatka z pomarańcz krojonych w pasterki
- śliwki gotowane, osączone z syropu, polane z sosem z drobiu, podane na gorąco
- czarna kawa lub herbata
- mazurki i inne ciasta
Źródło: “Pani domu” (1937)