Lifestyle

Te owoce i warzywa powinniśmy jeść jesienią

Dziś każda czarownica i każdy czarownik rozpoczyna obchody sabatu Mabon. Jest to tzw równonoc jesienna czyli święto plonów. Nie bardzo wiedziałam, co Wam o tym święcie w tym roku napisać, ale na co dzień poza byciem wróżką jestem także wolontariuszem w fundacji prowadzącej trzy portale informacyjne i to właśnie dzięki tym portalom i temu, że ostatni tydzień walczyłam z pierwszą od chyba 15 lat anginą wpadłam na pomysł, że napiszę post o warzywach i owocach, które warto jesć jesienią.


Pierwszym takim zdrowym mabonowym owocem jest żurawina, na którą osobiście niestety mam uczulenia. Żurawina bez względu na to czy jest mrożona czy świeża zawiera polifenol – przeciwutleniacz, który odgrywa dużą rolę w walkach z bakteriami w drogach moczowych. Żurawina ma cierpki smak, dlatego warto dodać ją np. do ciasta lub fasolki po bretońsku, wtedy łatwiej będzie nam ją przyswoić.
Burak natomiast obojętnie w jakiej postaci go jemy wzmania odporność organizmu. Podczas grypy picie soku z buraka łagodzi jej przebieg i pomaga zwalczyć kaszel, gdyż ma działanie wyksztuśne. Gdy byłam mała i chorowałam (najczęściej na zapalenie oskrzeli) babcia robiła mi syrop z buraka, nie był on smaczny, ale na pewno jest skuteczny i mimo wszystko smaczniejszy niż syrop z cebuli. Jakiś czas temu czytałam też artykuł o tym, że burak ze względu na dużą zawartość antyoksydantów skutecznie zabija komórki rakowe.
Kapusta zawiera w sobie tyle samo witaminy C co cytryna, ale to nie jest jej jedyny walor witaminowy, gdyż zawiera w sobie też witaminy: B, A, E i K. Warto jednak wiedzieć i pamiętać, że nie powinny jej jeść osoby uczolone na siarkę. Liście kapusty zawierają także dużo żelaza, wapnia, magnezu i potasu.


Pasternak to słodkie warzywo mające w sobie mnóstwo olejków eterycznych i sporo witaminy C. Dlatego jest on dobrym środkiem zwalczającym grypę i przeziębienie, ze względu na słodki smak na pewno posmakuje dzieciom.


Koper włoski to warzywo, które można jeść zarówno ugotowane jak i na surowo, jego smak jest jednak lepszy po ugotowaniu. Koper włoski jest dobry podczas grypy i przeziębienia, ale nie tylko, warto go także żuć podczas walki z aftami. Napar z kopru włoskiego poprawia pracę układu trawiennego i bardzo często podaje się go nimeowlętom.


Dynia jest bogata w cynk i witaminę C oraz w beta karoten. Jedzenie dyni wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi wszelkiego rodzaju stany zapalne.


Marchew to w Polsce powszechnie znane warzywo, które kilka lat temu zostało przez Unię Europejską uznane za owoc. Posiada ono witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, H, K, PP. Wszyscy wiedzą, że jedzenie marchewki wzmacnia wzrok, warto jednak wiedzieć, że bardzo pozytywnie wpływa ona na błonę śluzową układu oddechowego. Sok marchewkowy ma działanie wyksztuśne. Wiele polskich kucharek i gospodyń uważa, że gotowanie marchewki pozbawia ją wartości odżywczych jest to jednak kłamliwy mit.

Tarot Marsylski

Wróżę od 2018 roku. Moją misją jest wspieranie i pomaganie wszystkim tym, którzy potrzebują duchowego wsparcia, a moja dewiza brzmi: Zaufaj mi, jestem tarocistką i wiem co robię.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *